Mormors fastelavnsboller med creme

Mormors fastelavnsboller med creme

Min mormors fastelavnsboller med creme og chokoladefyld – klassisk og gammeldags 🙂

Jeg elsker fastelavnsboller! Eller rettere jeg elsker min mormors fastelavnsboller med creme og remonce. Det betyder ikke, at jeg ikke også er varm fortaler for dem i wienerdej med flødecreme i, men for mig er det bare ikke helt rigtige fastelavnsboller. Måske er din favorit en helt tredje? Så hører jeg meget gerne om det!

I dag er jo fastelavnsmandag og den dag de fleste institutioner holder fastelavn og slår katten af tønden, og så kunne du måske få lyst til at servere lune fastelavnsboller for de små udklædte banditter i eftermiddag? Eller måske kender du nogle andre, som vil blive glade for sådan en omgang? Og det kan du sagtens nå – også hvis du er på arbejde, for så lang tid tager det heller ikke. Der hvor mine børn går, holdt de fastelavn i fredags, så jeg sendte en farlig tiger og en fin sølvfe afsted. De var så fine, og så hyggede vi med fastelavnsboller, da de kom hjem. Og jeg ved godt, jeg burde have bagt en glutenfri, sukkerfri, mælkefri version, som i sidste ende måske ikke var blevet særlig vellykket fordi jeg er uden for min comfortzone her og i bedste fald havde de så en bismag af pap (eller sæbe som fx hirsemel). Så i stedet gik jeg all in og bagte min mormors fastelavnsboller med creme og chokoladefyld. De er så lækre, luftige, bløde, fulde af creme og dejen er så god at arbejde med, at jeg lykkedes at samle bollerne, så ikke en eneste dråbe creme flød ud. Stor lykke kan du nok regne ud:-) Min mormor var åbenbart ekspert udi kagecreme, for i opskriften stod der bare, at man skal koge en creme og komme i. Bom bom – men hvilken? Så måtte have fat i min livline, når hendes opskrifter ikke er så fyldestgørende – ‘Den Unge Frues Kogebog’. En oldsag i løsbladssystem som indeholder svar på alt det, jeg ikke aner noget om. Fantastisk værk! Nu tilbage til mormors fastelavnsboller med creme – nu inklusiv en opskrift på creme 🙂

Opskriften på 10 fastelavnsboller kommer her (jeg lavede faktisk 9 alm. og 2 små, for det passede til vores familie)

Du skal bruge:

 • 25 g gær
 • 2 dl mælk
 • ½ tsk salt
 • 2 spsk sukker (jeg brugte rørsukker)
 • 1 æg
 • 75 g smør
 • kardemomme efter smag (jeg brugte ca. ½ tsk)
 • ca. 375 g hvedemel

Til kagecremen desuden

 • 1 æg
 • 25 g sukker
 • 20 g hvedemel
 • 2,5 dl mælk
 • 1/4 – 1/2 vaniljestang
 • evt. lidt mørk chokolade, remonce, nougat eller marmelade til ekstra fyld

Sådan gør du:

 1. Lun mælken og rør gæren ud i mælken
 2. Smelt smørret og pisk ægget heri sammen med kardemomme, salt og sukker (pas på smørret ikke er for varmt, for så koagulerer ægget)
 3. Hæld smørmassen op til mælken og rør godt rundt
 4. Tilsæt nu melet lidt efter lidt til du har en smidig og blød dej, som du stiller til hævning ca. 1 time
 5. Mens dejen hæver, laver du cremen ved at koge mælken op med vaniljestangen (jeg brugte 1/4 fordi jeg brugte en fed, polynesisk vanilje, brug ½, hvis du bruger de ‘almindelige’)
 6. Bland sukker, mel og æg godt sammen i en skål (stor nok til at rumme mælken også)
 7. Når mælken koger, hælder du den over i skålen med æggeblandingen, mens du rører godt til
 8. Sæt gryden tilbage på varmen og hæld hele baduljen tilbage i gryden. Nu skal cremen koges tyk mens du rører hele tiden, så den ikke brænder på
 9. Når cremen er kogt, hældes den i en skål. Læg husholdningsfilm over skålen, så den er helt nede og røre cremen og stil den så på køl
 10. Efter en time har dejen hævet og du ruller den ud på bordet i ca. ½ cm tykkelse. Skær dejen i kvadrater på ca. 10×10 cm, læg lidt hakket chokolade på sammen med en skefuld creme og luk omhyggeligt bollerne, så cremen bliver derinde
 11. Pensl evt. med lidt sammenpisket æg, før de efterhæver ca. 10-15 min. og bages 15-20 minutter ved 200 grader (ikke varmluft)
Mormors fastelavnsboller med creme

Jeg smager bare en lille bid… Prøv at se de flotte vaniljekorn i cremen!

Mine er efterfølgende penslet med smeltet smør og dyppet i sukker, dekoreret med almindelig hvid glasur samt chokolade, som jeg bare lod smelte på de varme/lune boller. Du kan pynte med hvad du synes, men forslag kunne være:

 • glasur i flere farver
 • chokoladeknapper og krymmel
 • frysetørrede bær
 • smeltet chokolade
 • penslet med æg og drysset med hakkede nødder og/eller perlesukker (inden bagning)
 • smeltet smør og dyppet i sukker

Rigtig god fornøjelse med min mormors fastelavnsboller med creme og velbekomme!:-)

Skriv et svar