Glutenfri brunsviger uden hvidt sukker

Glutenfri brunsviger

Glutenfri brunsviger – lun, snasket og lige til at sætte tænderne i 🙂

Glutenfri brunsviger? Sukkerfri brunsviger? Har det overhovedet noget med brunsviger at gøre? Er definitionen på brunsviger ikke en halvklistret hvedebolledej med hvidt (brunt) sukker ovenpå?

Jo, jo jo – I har ret! Og min mand er fra Fyn, som jo som landsdel påstår at have ophavsretten til brunsvigeren. Det gør det på ingen måde ikke lettere at komme igennem med budskabet om glutenfri brunsviger uden raffineret sukker skal jeg lige hilse og sige. Men han sagde og jeg citerer: ‘Det smager godt, men det er ikke brunsviger!’ Men for pokker, som jeg også har rundet i mit indlæg om rigtig brunsviger – altså svigermors fynske brunsviger, så er brunsviger faktisk en helt religion her i Danmark… Så hvorfor stikker du hånden ind i den hvepserede og laver en glutenfri brunsviger (som altså smager virkelig godt og i min mund smager af brunsviger)?

Det gør jeg, fordi jeg elsker brunsviger. Lun, svampet og godt snasket brunsviger er noget af det bedste, der findes. Men jeg får så pokkers ondt i maven af det, og mit humør har på ingen måde godt af det sukker-rush, som automatisk følger med. Og da jeg på ingen måde er klar til at gå i brunsviger-cølibat resten af mit liv, så måtte jeg jo finde på et alternativ. Og jeg siger jer – det er faktisk blevet rigtig godt! Svampet, snasket, smagfuld glutenfri brunsviger uden hvidt sukker. Så hvis du har det lige som mig, så skynd dig at komme i gang. Jeg har frosset en stor del af kagen, og når jeg ved, om det var en god idé eller ej, skal jeg nok opdatere indlægget med resultatet. Foreløbigt står det uvist hen. Men pyha – det var vist et meget følelsesladet indlæg om noget så harmløst som gærbrød med sukker på… Billederne er i øvrigt elendige. I know. Det har blandt andet noget at gøre med en telefon, som endte sine dage i toilettet, men det hører du om ved lejlighed. Når resten af kagen skal nydes, skal jeg nok knipse nogle bedre billeder. Promise!

Men her følger opskriften til en bradepande på ca. 25×38 cm og så kan du jo selv give din mening til kende. Jeg glæder mig til at høre fra dig:-)

Du skal bruge:

 • 25 g gær
 • 2,5 dl mælk
 • 2 æg
 • 60 g smør
 • 100 g mandelmel
 • 130 g hirsemel
 • 130 g rismel
 • 130 g boghvedemel
 • 2 spsk gul husk
 • 1 -2 tsk kardemomme
 • 2 spsk lys agavesirup
 • ½-1 tsk groft havsalt

Til fyldet desuden

 • 180 g smør
 • 80 g kokossukker
 • 80 g Sukrin Gold (eller sukkererstatning tilsvarende fx fra suvida
 • 2-3 spsk yacon sirup
 • 2-3 spsk mørk agavesirup
 • 2 tsk kanel
 • 1 tsk vaniljeekstrakt

Sådan gør du:

 1. Lun mælken og rør gæren ud heri
 2. Smelt smørret og pisk æggene sammen med, inden du blander mælk og æggesmørret sammen i en større skål
 3. Tilsæt agavesirup, salt, kardemomme, gul husk og mandelmel og rør godt
 4. Bland de tre øvrige meltyper sammen (hirse-, ris- og boghvedemel) og hæld først 300 g mel i. Ælt dejen godt og længe
 5. Tilsæt så den sidste mel lidt efter lidt til du har en godt æltet, smidig og let klistret dej
 6. Bred dejen ud i bradepanden, som er foret med bagepapir. Prik en masse huller i dejen (til fyldet) og lad dejen stå til hævning i en times tid
 7. Fyldet laves ved at blande alle ingredienserne sammen i en gryde og varme op til smørret er smeltet og massen er ensartet
 8. Når dejen er hævet i en times tid, hældes fyldet over dejen og godt ned i alle huller (måske er der behov for at ‘genprikke’ nogle af hullerne efter hævning)
 9. Bages ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 20-25 minutter til fyldet bobler og dejen er gennembagt
 10. Serveres lun til fx morgenbordet, fødselsdagsbrunch, eftermiddagskaffe eller hvad du har lyst til. Uanset hvad, kan du godt glæde dig!
Glutenfri brunsviger

Et stykke er sjældent nok – hverken med almindelig eller  glutenfri brunsviger 🙂

TIP: Du kan sagtens lave almindeligt fyld med brun farin og sirup, som i den traditionelle opskrift, hvis du har det fint med at bruge raffineret sukker

TIP II: Jeg bruger næsten altid flere slags glutenfri mel, for at ingen af dem skal smage for kraftigt igennem, men du kan sagtens bytte en eller flere af dem med andre glutenfri meltyper, fx majs- eller fuldkornsrismel

Velbekomme!:-)

Skriv et svar