Det er virkelig blevet efterår og der er jo æbler alle vegne. Søde, sprøde, syrlige, og alle varianter derimellem. Jeg har været på rov i svigermors have. Men jeg var tidligt på færde og begrænsede mig til sølle tre æbler… Vores eget æbletræ har også båret frugt i år for første gang (vi satte træet sidste år), og det bar hele tre æbler. Dem har vi bare spist ‘au naturel’, så vi kunne smage, hvordan de smagte. De var flotte og gode, og vi glæder os til flere næste år.
Men svigermors æbler blev i denne omgang til æble-kanel muffins med crumble topping. Det kan godt lyde lidt omstændigt. Men det er det overhovedet ikke. Og hvis du alligevel synes det, så glæd dig bare til resultatet – for det er så lækkert!
Til 9 store muffins skal du bruge:
- 140 g rørsukker
- 2 æg
- 2 tsk vaniljesukker
- 150 g græsk yoghurt
- Skal af 1 hel citron
- Saft af ½ citron
- 2 tsk kanel
- 230 g mel
- 2 tsk bagepulver
- ½ tsk salt
- 100 g smeltet smør
- 2 spsk olie
Til æblerne:
- 3 æbler i mindre stykker
- 3 spsk rørsukker
- 1 stor spsk smør
- 3 tsk kanel
Til crumbletopping:
- 1½ dl havregryn
- ½ dl mandelmel
- 1 dl hvedemel
- 1 dl sukker
- 75 g koldt smør i tern
Sådan gør du:
- Start med æblerne og vask dem og skær i mindre stykker – behold bare skrællen på
- Smelt smør, sukker og kanel på en pande og rist æblestykkerne herpå. Lad dem blive bløde og lad sukkermassen karamellisere rundt om – det tager 10-15 minutter
- Rør alle ingredienserne til crumblen godt sammen imens. Smør i tern kommes i alt det tørre. Lad den grynede masse hvile på køl, til du skal bruge den
- Lav muffinsdejen ved at piske æg, sukker og vaniljesukker til en luftig masse
- Tilsæt citronskal, -saft, græsk yoghurt og de to slags fedtstof og pisk igen godt rundt
- Til sidst sigtes mel, kanel, bagepulver og salt i dejen og de vendes forsigtigt rundt med en dejskraber – kun til det hele er netop blandet
- Nu samles muffins ved at komme lidt æbler i bunden af hver muffinform, herefter dej ovenpå, lidt flere æbler og til sidst crumble topping
- Bages ved 175 grader i ca. 20-22 minutter til de er gyldne på toppen og mærkes faste ved et let tryk på toppen
- Server gerne æble-kanel muffins med crumble topping lune til eftermiddagskaffen. De dufter så skønt, at naboerne vil strømme til 🙂 Og smagen… uhmmm siger jeg bare!
Velbekomme!:-)
Uha, dem må jeg pøve – og håbe på bedre held (eller evner) end med jordbærtærten 😉
Til gengæld har jeg i mellemtiden bagt en hvid chokoladekage – eller blondie, om du vil. Den er skøn!
Jeg håber, du får stor succes, og er ked af at høre at jordbærtærten ikke gik godt.
Jeg elsker også blondies. Den jeg bager mest er med appelsin og mandler. Hold fast det er lækkert 🙂
Deler du en opskrift på din egen?
Kh. Louise
Har lige bagt dem. Var nødt til at tredoble dejen, da jeg skulle bruge 30 😩 Men dejen var mere tyk end normal muffins dej? Nu er de bagt og flydt totalt ud. Mega øv. De må bare spise dem, som de er.
Hej Karina,
Det lyder sandsynligt, at der skal x3 til at få 30. En portion rækker til 9-12 muffins alt efter, hvor store du laver dem 🙂
Jeg er ked af at høre, at du synes, de var svære at arbejde med. Det er ikke min oplevelse.
Bruger du de tynde papirforme eller har du nogle mere solide? Hvis du bruger de tynde papirforme, er de altid en god idé at sætte dem i noget mere stabilt, da kagedej bliver mere flydende ved opvarmning, inden den sætter sig og bliver bagt.
Jeg håber, at de smagte dejligt alligevel 🙂
KH. Louise