Bedstefars Skæg – en skærekageklassiker

‘Kan du ikke bage en Bedstefars Skæg-kage til mig?’ spurgte min mor forleden. Joo… Det kan jeg da godt. På min egen kagefavoritliste kommer der ganske vist mange kager inden jeg når til Bedstefars Skæg, men det skal da bestemt ikke afholde mig fra at glæde min mor 🙂 Den var i øvrigt til hendes strikkeklub, så jeg var ikke engang inviteret til kagespisningen… Min mor og hendes strikkeklub synes, Bedstefars Skæg er en fantastisk kage, så hvis du er i samme båd, kommer der her (endnu) en opskrift på den gamle klassiker – dog med et tvist, da jeg sneg lidt appelsin og lidt marcipan i kagedejen… Det havde de luret i min mors strikkeklub, men den fik nu ros med på vejen alligevel 🙂

Marengsen på toppen kan drille en smule, og det gjorde det for mig, så på billedet er marengsen lidt lyserød, fordi jeg kom lidt brombærsirup i, men jeg fik den ikke bagt ordentligt, så jeg endte med at pille hele baduljen af igen og lave en ny omgang i en vanilleudgave i stedet. Bagningen på den blev bedre, og jeg fik den også pisket bedre, så det er den, der er opskrift på. Men vil du gerne have den lyserød, kan du jo enten tilsætte lidt frugtfarve eller -sirup til din marengs.

Bedstefars Skæg

Bedstefars Skæg – en alltime klassisk skærekage. Med tvist af appelsin og marcipan

Og det er da et pudsigt navn til en kage… For normalt fortæller kagens navn jo lidt om, hvad det er for en kage, men det er lissom ikke rigtig tilfældet her… Men det gør ‘Den der du ved nok’ jo faktisk heller ikke… Mon det i øvrigt skal være det næste bageprojekt herhjemme? Det bliver nok i forbindelse med weekenden eller når min far har fødselsdag i næste uge… Vi får se 🙂

Du skal bruge:

 • 250 g blødt smør
 • 250 g lys rørsukker
 • 4 æggeblommer
 • 350 g hvedemel
 • 1 tsk bagepulver
 • 2 tsk appelsinpasta (eller skal fra 1 økologisk appelsin)
 • 1 dl creme fraiche (18%)
 • 2 dl vand
 • 70 g revet marcipan
 • ½ tsk salt
 • ½-1 glas god hindbærmarmelade

Desuden til marengsen

 • Æggehvider og hvidt sukker i forholdet 1 stk: 50 g (jeg brugte 5 æggehvider og 250 g sukker, fordi min mor ønskede en høj marengs, men brug bare de fire i overskud fra blommerne, hvis du ikke vil have helt så høj marengs)
 • Korn fra ½ vanillestang
 • 1 tsk eddike

Sådan gør du:

 1. Pisk smør og sukker med appelsinpastaen til det er luftigt
 2. Tilsæt æggeblommerne en ad gangen og pisk godt mellem hver
 3. Kom den revne marcipan i
 4. Bland creme fraiche med vand (brug alternativt 2½-3 dl sødmælk) og rør det i dejen
 5. Til sidst blandes salt, bagepulver og mel og sigtes i dejen. Rør lidt forsigtigt til dejen er ensartet. Dejen er nu lidt fast – det skal den være
 6. Fordel dejen i en bradepande (20×30 cm) og bag ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 20 minutter. Imens kagen bager, laver du marengsen
 7. Mas vanillekorn med en spsk af sukkeret til en tyk vanillesukker
 8. Pisk ægggehviderne næsten stive, og tilsæt så vanillesukkeret og det almindelige sukker (hold 2 spsk tilbage) lidt efter lidt til du har en flot, blank marengs, som laver flotte toppe
 9. Kom eddiken i og pisk et øjeblik mere
 10. Når kagen er netop gennembagt efter ca. 20 minutter, tages den ud, marmeladen kommes på (du bestemmer tykkelsen på laget) og marengsen ovenpå. Drys de sidste to spsk sukker ovenpå marengsen og bag den yderligere 10 minutter
 11. Lad kagen afkøle helt, inden den serveres

Velbekomme!:-)

 

Skriv et svar