Gulerodsboller med solsikkekerner og spelt

Når jeg bager boller, er det næsten altid på slump. Lidt af det og lidt af det og i de fleste tilfælde går det godt. Det hænder, at jeg ikke gør mig umage, og så bliver dejen ikke æltet længe nok eller jeg får for meget mel i, så de nærmest allerede er tørre som tvebakker, inden de kommer ud af ovnen. Men tilbage til succeserne… 🙂 Jeg bager oftest koldhævede-i-køleskabet-natten-over-boller, men ikke denne gang. Så når du går i gang om lidt, kan du altså nyde friskbagte, saftige gulerodsboller om blot et par timer ca.

Gulerodsboller med spelt

Saftige gulerodsboller med spelt, solsikkekerner og hørfrø.

De her boller så virkelig lækre saftige – også på tredjedagen. Det kan nogen gange være lidt af en bedrift, når man bager med de grovere meltyper, da de suger meget mere væske, end man lige regner med. Gulerodsbollerne her er med speltmel, solsikkekerner og hørfrø.

Til ca. 25 store boller skal du bruge:

  • 7 dl vand
  • 50 g gær
  • 3 tsk groft salt
  • 2 spsk sukker
  • 275 g fintrevet gulerod
  • 275 g ymer
  • 300 g speltmel
  • 2 dl solsikkekerner
  • 1 dl hørfrø
  • ½ dl olivenolie
  • hvedemel til dejen har passende konsistens

Sådan gør du:

  1. Rør gæren ud i lunkent vand og tilsæt så salt og sukker
  2. Tilsæt alle øvrige ingredienser undtagen hvedemel og rør godt sammen
  3. Kom herefter hvedemel i lidt ad gangen, mens du ælter dejen godt (jeg brugte mit lerfad og en trægrydeske, da min røremaskine ikke kan håndtere så store mængder dej)
  4. Dejen har passende konsistens, når den er så flydende, at den stadig ikke kan formes, men lidt fastere end grød og du skal bruge mange kræfter for at røre rundt med skeen.
  5. Stil dejen til hævning ca. 1½ time (dejen bliver fastere, når melet suger mere væske under hævning)
  6. Slå herefter dejen ned, men lad den blive i skålen
  7. Dyp to (gryde)skeer i vand og brug dem til at sætte bollerne af på pladerne. Lad efterhæve ½-1 time
  8. Bages to plader af gangen på 225 grader varmluft (vær opmærksom på at få byttet pladerne rundt undervejs) i ca. 15-18 minutter – eller til skorpen er sprød og gylden
  9. Nydes lune med koldt smør og tykke skiver pålægschokolade – og det er nærmest som en kage 🙂 Jeg anbefaler straks Peter Beiers Pålægschokolade eller den mørke fra Løgismose

Tip: Bollerne er også rigtig gode som sandwichboller til madpakken, til brunchbordet eller til at spise som de er, hvis børnene skal dele ud i vuggestue, børnehave eller lignende.

Velbekomme!:-)

Skriv et svar