Chokoladekage med citronkaramel

Hold nu op en start på året! Jeg undskylder på forhånd, at jeg ikke havde advaret om, at Min Mormors Kager ville holde så lang juleferie. Det havde jeg ikke selv set komme, men med en 2½ årig og en 4 måneders baby om ørerne i det meste af december, fandt jeg for få timer at gøre godt med. Ikke at der ikke blev bagt – for det gjorde der bestemt! Jeg nåede bare aldrig at få nedfældet hverken opskrifter eller taget billeder. På Min Mormors Kager på Facebook kunne I dog følge lidt bedre med, og det håber jeg selvfølgelig, I har gjort 🙂

Nå, men nu til årsagen til min begejstring for årets start… Min mor havde fødselsdag i går og jeg havde lovet hende en kage. Hun havde tre kriterier:

 1. Noget med karamel
 2. Holde tre dage (fra tirsdag-fredag), så næste runde fødselsdagsgæster også kan få
 3. Stor nok til 2 hold gæster

Egentlig havde jeg tænkt mig at lave en citronfromage, da det er min mors yndlingsdessert, men den opfylder jo hverken ønske 1 eller 2… Så tilbage i tænkeboks… Jeg surfede mine yndlingsbagebøger og -blogs tynde for inspiration, blandt andet hos Sofies Spisekammer, og voilá – en kage var tænkt. Det blev til den her superlækre, konfektagtige chokoladekage med tyk citronkaramel. Der bliver  i hvert fald til 12-14 kagesultne voksne.

Chokoladekage med citronkaramel

Lækker chokoladekage med tyk citronkaramel

Du skal bruge:

 • 350 g smeltet smør
 • 4 dl god kakao (jeg brugte Valrhona)
 • 8 æg
 • 9 dl sukker
 • 5½ dl hvedemel
 • 1½ tsk flagesalt (fx Læsø Sydesalt)
 • Korn af 1 vanillestang

Desuden til citronkaramellen:

 • 1 ds. kondenseret mælk (397g)
 • 50 g smør
 • ½ glas (ca. 160 g) lemon curd

Sådan gør du:

 1. Pisk æg, vanillekorn og sukker godt sammen, men ikke så længe, at det bliver til tyk, luftig, hvid æggesnaps
 2. Pisk kakao i (vær lidt forsigtig, så du ikke har en stor kakaosky ud over alt)
 3. Tilsæt det smeltede smør og pisk igen, inden du kommer mel i og til sidst salt
 4. Fordel lidt mere end halvdelen af dejen i en stor bradepande (30×35 cm) foret med bagepapir og bag ved 175 grader (ikke varmluft) til kagen har sat sig på midten. Det tager ca. 25-30 min, men hold øje og mærk efter
 5. Mens kagen er i øvnen, koger du karamellen ved at blande smør og kondenseret mælk i en gryde og koge op under konstant omrøring. Lad karamellen koge ca. 8-10 min. ved svag varme. Herefter tilsætter du lemon curd og lader koge videre ca. 8-10 min. til karamellen nu er mere gylden og tyk i konsistensen
 6. Når kagen har sat sig, tages den ud, karamellen hældes over og resten af kagedejen fordeles forsigtigt over den varme karamel. Dejen er nu blevet lidt tykkere og det kan være lidt svært, men når den rammer den varme karamel, smelter den lidt ud, så fortvivl ikke 🙂
 7. Kagen bages færdig i ovnen yderligere ca. 30-35 min. eller til den mærkes fast. Måske er noget af karamellen boblet ud – det skal være mørk gyldent, før kagen er færdig
 8. Lad kagen afkøle helt, før den skæres i firkanter og serveres med en kugle vanilleis, citronsorbet, et drys flormelis, en frisk citrusfrugtsalat eller blot iskold, som den er 🙂

Tip: Koger du citronkaramellen endnu tykkere end jeg gjorde, kan kagen sagtens bære, at du laver 1½ portion – det vil jeg selv gøre næste gang. Og chokoladekagen i sig selv kan sagtens bruges som dessertkage uden karamellen, for den er så tæt og lækker!

Velbekomme!:-)

2 comments

 1. Maiken says:

  Hej Louise,
  Den lyder super lækker. Jeg overvejer at lave den til på lørdag aften, men vi skal være i Knuthenborg hele dagen. Så den skal ligge i bilen en hel dag. Tror du, den kan lide at blive frosset ned og så kan den tø op i en køleboks i løbet af dagen? Eller lyder det lidt vandvittigt?

  • Louise Mølbæk says:

   Hej Maiken,
   Den er så god! Og jeg er faktisk sådan en, der elsker chokoladekager, der er lidt chewy fordi de er halvfrosne 🤩😇
   Så det er en god idé at fryse den og lade den tø på turen. Faktisk er den også lettere at skære i pæne stykker, når den er hård og kold 🙂

   God bagning og god tur! Knuthenborg er skønt!
   Kh. Louise

Skriv et svar