Her i december måned er der rig mulighed for at få alt det sukker indenbords, som vi overhovedet vil være bekendt at byde vores krop, og på mange områder bliver vi sikkert lidt mindre krakilske med, hvad det er. Hvorfor skulle produkter som Vekao-kalender, Ice konfekt og Flæsk ellers være opfundet? Så romkuglerne i dag er stadig kage, men i en sundere version, så du stadig kan spise æbleskiver til julefesten i børnehaven senere på dagen:-)
Nå, I skal ikke høre mig moralprædike om sukker og kalorier – det er vist et forkert forum til den slags. Alligevel går jeg med tanken om at prøve LCHF af i det nye år. Men det kan I altid høre om, når det bliver alvor…
Tilbage til kagerne – i dag romkugler! Og hvad gør en desperat uden kagerester, når man virkelig godt kunne trænge til en romkugle, og man samtidig gerne vil spare lidt på det raffinerede sukker? Der er håb, bare rolig. For det blev til de her super skønne juleagtige-snebold-agtige, faktisk nærmest sunde romkugler – ca. 10-12 stk. afhængig af hvor store du laver dem. Du kan selvfølgelig også vælge at lave en masse små konfektkugler- ala havregrynskugler. Så skal der bare bruges mere chokoladeovertræk og kokos til at trille i.
Du skal bruge:
- 500 g udblødte, friske dadler uden sten (vej af efter udblødning)
- 100 g havregryn (jeg brugte glutenfri)
- 50 g kokosmel
- 50 g kokosolie
- 55 g god kakao
- 1½ tsk instant kaffe
- ½ tsk mandelaroma
- ½ tsk vanillepulver (ikke sukker, men pulver)
- evt. en sjat mørk rom eller lidt romaroma
Desuden
- 200 g mørk chokolade
- 40 g rigtig smør eller kakaosmør
- kokosmel til at rulle i
Sådan gør du:
- Blend dadlerne til en ensartet masse og kom de øvrige ingredienser i og blend igen
- Er massen for tør, så kom lidt vand i. Er massen for lind, så kom lidt ekstra kakao, kokos eller havregryn i, til du synes, det passer. Massen må gerne være lidt klistret
- Sæt på køl en times tid og form herefter romkuglerne pænt store – som en knyttet barnehånd (ca. Ø 8 cm) og sæt på køl igen, mens du gør chokoladen klar
- Smelt imens chokoladen ved svag varme over vandbad. Når den er smeltet røres smørret i. Det giver en tyndere chokolade og det er lettere at overtrække romkuglerne pænt
- Dyp nu romkuglerne i den smeltede chokolade og herefter direkte i kokosmelet
- Lad dem hvile på køl en times tid inden de er klar til eftermiddagskaffen, aftenskaffen – ja eller sågar morgenkaffen 🙂
Velbekomme!:-)