Mormors saftige kokostoppe

 

Saftige kokostoppe

Sprøde udenpå. Saftige indeni. Min mormors opskrift på kokostoppe

Det er min erfaring, at enten så elsker man kokostoppe eller kokosmakroner, som de også kaldes – eller også synes man, det er tæt på at være den mest ligegyldige, halvtørre kage, der findes.  Min mormors saftige kokostoppe vender jeg tilbage til om et øjeblik. Først et lille tilbageblik på et 2016, som for Min Mormors Kagers vedkommende var et halvtrist år.

Der var ikke mange blogindlæg fra min hånd i 2016, kan man med rette konstatere. Så jeg håber meget, at 2017 på det punkt kan blive et bedre år. Min personlige træner vil gerne have, at jeg ændrer kagebloggen til en salatblog, men det er jo ikke hyggeligt. Salat er farverigt, smager dejligt og er sundt for kroppen. Ingen tvivl om det. Men kager giver dejlige minder, hyggestunder, smager absolut skønt og er i den grad sundt for sjælen. Og man hører jo aldrig nogen sige, når man er inviteret i byen: ‘Jeg skal nok tage en salat med til kaffen!’ Nej vel? Salat spises for at blive mæt og sund. Kager er bedst, når de deles med andre. Så derfor håber jeg at dele lidt flere kager med jer i 2017 end i 2016, og jeg starter nu med en kage, som jeg selv er helt vild med – min mormors saftige kokostoppe 🙂

Kokostoppe er sådan en trist, kedelig sag synes mange, og det er rigtigt. Men når de er gode og lavet rigtigt, så er det en glæde uden lige.. Af de købte, er jeg særligt glad for Emmerys’ kokostoppe. Men de hjemmelavede er altså noget hurtigere at bikse end at køre til Emmerys og hjem igen. Og så har jeg nu endelig gennemskuet det trick, som får dem til at blive saftige og bløde i midten og ikke bare en tør, hård kokosklump. ‘Dejen’ skal varmes op, inden den sættes på pladen, og du må ikke trykke den sammen. Det var jo nemt.

Til 8 kokostoppe skal du bruge:

 • 2½ æggehvider (dvs. 2 bægre)
 • 155 g sukker (jeg brugte lyst rørsukker)
 • 155 g kokosmel (revet kokos – for guds skyld ikke kokosfibermel, hvis du har det stående)
 • Mørk chokolade til pynt (100-150 g alt efter hvor meget du har lyst til)

Sådan gør du:

 1. Find en skål, som kan tåle varme og rør sukker og æggehvider sammen heri
 2. Tilsæt kokosmelet og rør igen – og nu kommer tricket
 3. Sæt skålet over en gryde med varmt vand (vandbad) og rør massen rundt, mens den varmer op. Du vil opleve, at den bliver mere klistret end før
 4. Når massen er godt varm (40-45 grader), sætter du den af i 8 lige store toppe på en bageplade (med bagepapir)
 5. Du kan afrette toppene, så de bliver ensartede, ved at komme lidt kold vand på fingrene først. Så klistrer det ikke fast. Men undlad at presse massen hårdt sammen. Så bliver det en tør klump senere
 6. Bages ved 200 grader (ikke varmluft) til de er gyldne
 7. Lad dem afkøle helt på bagepapiret, inden de kan løftes af og pyntes med smeltet, mørk chokolade

 

Velbekomme!:-)

Tip: Du kan både hælde chokoladen over toppen fra oven eller du kan dyppe bunden. Jeg gjorde det første, fordi jeg synes, det var mest dekorativt og det letteste 🙂

Tip II: Du kan drysse med kokos, frysetørrede bær eller noget andet, hvis du har lyst. Mit næste forsøg skal gå på at komme et stykke nougat inden i kokostoppen. Sig endelig til, hvis du prøver det af før mig!

 

 

 

Skriv et svar