Frugtsnitter med solbær og jordbær

Frugtsnitter med jordbær og solbær

Nogle har taget forskud på glæden og har skåret frugtsnitter på forhånd 🙂

Ud af det blå kom jeg i tanke om en tærte, vi ofte fik hjemme, da jeg var barn. En slags hindbærsnittetærte kunne man måske kalde den? Jeg kalder den frugtsnitter, og opskriften her er med solbær og jordbær. Anyway – jeg husker det som en mørdejsagtig bund med hindbærmarmelade ovenpå og et gitter af dej øverst. Bagt i min mors riflede tærtefad og spist i store mængder. Uhmm… Særligt den der vaniljeagtige, sprøde kantdej var en favorit. Og pludselig kan jeg godt forstå, at jeg var lidt halvtyk allerede som barn… Nå, det er vist en helt anden snak, som straks stoppes! Vi fik altid kagen skåret ud i tærtestykker, men den kan lige så godt bages i en firkantet bradepande og serveres som små udskårne snitter. Uanset formen på kagen, så fik jeg en vanvittig lyst til at bage de lækre frugtsnitter, og her er resultatet.

Frugtsnitter med jordbær og solbær

In the making – Sådan kan det se ud, når der skåret frugtsnitter til fotografering 🙂

For heldigvis havde min mor stadig opskriften – gammel og slidt efterhånden, og jeg havde et ledigt øjeblik og vupti, så var der kage. Jeg tillod mig dog at lave en smule om i opskriften og erstattede hindbærmarmeladen med hjemmekogt bærpuré, og erstattede ligeledes også noget af hvedemelet med mandelmel. Men det er resultatet nu altså ikke blevet ringere af, hvis du spørger mig 🙂

Til en lille bradepande eller et tærtefad på ca. 22 cm skal du bruge:

 • 265 g koldt smør
 • 300 g hvedemel (jeg brugte 200 g hvid hvede og 100 g almindeligt hvedemel)
 • 100 g mandelmel (fintmalede mandler, så du kan lave det selv, hvis det er)
 • 200 g sukker
 • ½ tsk bagepulver
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 æg
 • Puré af ca. 4-500 g bær (jeg brugte halvt/halvt jordbær og solbær)
 • Evt. lidt sukker og/eller hakkede mandler/mandelflager/-splitter til pynt

Sådan gør du:

 1. Bland de tørre ingredienser sammen i en skål (brug meget gerne en foodprocessor, hvis du har en)
 2. Skær smørret i tern og kom det op i melblandingen. Har du en foodprocessor, bruger du den til at køre dejen sammen, ellers virker dejkrogene på håndmikseren fint til samme formål
 3. Til sidst samles dejen med ægget, formes til en flad, halvtyk firkant, pakkes i husholdningsfilm og hviler i køleskabet, mens du laver bærpuréen
 4. Kog bærrene i det vand/is, der hænger ved (mine havde lidt frost siddende, fordi det var de sidste af fryserens bær) til de er bløde
 5. Blend bærrene og smag evt. til med lidt sukker, hvis du ønsker en sødere puré. Bare husk at dejen giver et sødt modspil, så puréen må gerne være lidt syrlig
 6. Når puréen er klar, stilles den til side, men du ruller dejen ud. Start med at skære ca. 1/3 fra til gitteret.
 7. Rul derefter dejen ud, så den passer i formen (dvs. rund eller firkantet) i ca. 8-9 mm. tykkelse (det betyder bare, at dejen skal være tykkere end en almindelig tærtedej). Dejen skal gå lidt op af siderne på formen, men husk at komme bagepapir i eller at smøre den godt, inden dejen kommes i
 8. Herefter fordejes bærpuréen i et jævnt lag – ca. 5 mm. oven på tærtebunden
 9. Til sidst rulles den sidste 1/3 dej ud og skæres i lange strimler, så du kan lægge et gitter af dejstrimler oven på bærpuréen. Drys evt. til sidst med lidt sukker og mandelflager – bare for at pynte lidt ekstra
 10. Bages i ovnen ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 30 minutter eller til den er godt gylden (den må faktisk godt være bagt lidt mere end min på billedet. Så bliver den mere sprød i dejen)
 11. Når tærten er afkølet, skæres den ud i passende snitter og serveres evt. med en klat flødeskum eller en skefuld creme fraiche. Alternativt lader du den blive i formen, og så kan man selv skære ud i frugtsnitter ved servering
Frugtsnitter med jordbær og solbær

De færdige frugtsnitter klar til servering – søde, syrlige og så skønne!

TIP: Den dovne version gider ikke rulle dejen fint ud, men presser den ud i formen, straks den er færdig, og stiller den først herefter på køl. Så kan du spare besværet med at dejen evt. knækker lidt, når du løfter den over i formen.

Velbekomme!:-)

Skriv et svar