Glutenfri appelsinmazarin

Det er vel på sin plads at ønske godt nytår, når det nu er årets første blogindlæg? Omvendt er jeg vist en kende sent ude… Uanset – så håber jeg, at du kom rigtig godt ind i det nye år – 2016! Det gjorde jeg, selv om det hverken var bagende eller sovende. To ting jeg i det hele taget ikke gør meget i for tiden (læs: siden midt november 2015). I stedet gør jeg i syge børn. Og dét så meget at jeg har taget alle medaljer på området. Flest af guld. Dem har jeg vurderet, at jeg har gjort mig fortjent til, når man flere gange på én måned kører sygdomsmedley – altså alle tænkelige sygdomme i en runde – uden raske dage imellem… Men nu ikke et ord mere om sygdom – til gengæld en masse ord om kage – ultralækker kage! Glutenfri appelsinmazarin som både opfylder min maves ønske om ingen gluten, mit hoveds ønske om ingen chokolade (får sådan hovedpine af det lækre stads) og ikke mindst mine øjnes ønske om noget virkelig fristende!

Glutenfri appensinmazarin

Den ser måske ikke ud af meget – men hold op hvor den smager godt! Og så kan du jo selv pynte den efter smag 🙂

Januar i min familie har altid været fødselsdagsmåned og altså ikke slankehelvede, for både min mor og jeg har fødselsdag i januar og senest er svigermor også stødt til (og med svigerfar i starten af februar når vi aldrig dertil, hvor en slankekur vil være passende). Så i stedet må det være måneden med alle de gode kager! Min mor holder sin fødselsdag nr. 2 på søndag, og for en gangs skyld har jeg lovet at bage… Og valget faldt på et forsøg, der havde rumsteret i mit hoved en tid – glutenfri appelsinmazarin med kogte kartofler og masser marcipan. Den blev præcis som jeg havde håbet – svampet og syrlig takket være appelsinsiruppen, som jeg hældt over kagen efter bagning, kompakt som en ‘rigtig’ mazarinkage og med masser smag af appelsin og marcipan. Det var helt afgjort en god idé med en prøvekage, for nu glæder jeg mig endnu mere til på søndag, hvor jeg bager den igen og faktisk med overraskende få justeringer. Måske kunne jeg justere, at en kop varm chokolade sammen med kagen ikke var nok… Men det er vist også dét 😉

Til en Ø24 cm springform og kage nok til 10 personer skal du bruge:

 • 140 g flormelis
 • 380 g groftrevet marcipan
 • 200 g blødt smør
 • 4 æg
 • 225 g kolde, kogte kartofler (i virkeligheden var mine rester af bagte kartofler, så brug hvad du har)
 • 100 g kartoffelmel
 • 50 g hirse- eller rismel
 • 50 g mandelmel
 • 2 spsk affedtet mandelmel (fra Funktionel Mad)
 • 1 tsk bagepulver
 • revet skal af en stor økologisk appelsin (eller to mindre)
 • 2 spsk frugtkød fra den pressede appelsin

Til appelsinsirup desuden:

 • 3 dl friskpresset appelsinsaft
 • 100 g sukker

Sådan gør du:

 1. Bland groftrevet marcipan, smør, æg og flormelis sammen til en lind, ensartet masse
 2. Riv appelsinskallen i marcipandejen og pres så appelsinerne for saft på en almindelig citruspresser. Så ophober der sig lidt frugtkød i pressen. Gem det og brug det senere
 3. Mos de kogte kartofler og bland i dejen
 4. Bland kartoffelmel, hirse/rismel, almindeligt mandelmel og bagepulver sammen i en skål og sigt det i dejen. Vend forsigtigt rundt til alt er fordelt
 5. Til sidst røres det affedtede mandelmel i og dejen hældes i en springform beklædt med bagepapir (og her skal det være bagepapir og ikke blot en smurt form, for ellers risikerer du, at appelsinsiruppen flyder ud senere).
 6. Bag kagen ved 190 grader (ikke varmluft) i ca. 35 minutter. Den skal være gylden og føles fast, når du trykker den på midten
 7. Mens kagen er i ovnen, koger du appelsinsiruppen ved at hælde tre dl appelsinsaft og 100 g sukker sammen i en lille gryde og lad det koge ind til en halvtyk sirup
 8. Når kagen er færdig, så stil den på en rist, men lader den blive i formen. Lad den køle ned ca. 15 min., før du prikker en masse huller i kagen med en gaffel eller lign og hælder appelsinsiruppen over. Sørg for, den kommer godt ned i hullerne
 9. Lad nu kagen køle helt af, gerne i køleskabet, før du serverer den. Du kan pynte kagen med lidt sigtet flormelis, smøre den med en tyk appelsinglasur eller måske give den en kraftig chokoladeglasur for at lave en god kontrast til appelsinsmagen
Glutenfri appelsinmazarin

Svampet, tæt og fuld af smag. Glutenfri appelsinmazarin når den er bedst!

På grund af kartoflerne og appelsinsiruppen holder kagen sig svampet og frisk i op til en hel uge i køleskabet, så der kunne jo gå helt sport i at se, om kagen kan holde så længe, eller om den er væk længe inden…

TIP: Brug kagen på dit brunchbord som alternativ til de klassiske kanelsnegle eller brunsviger. Jeg lover dig, den bliver et hit – også der!

TIP II: Har du ikke brug for, at kagen skal være glutenfri, kan du erstatte kartoffelmel, hirsemel og de to slags mandelmel med i alt 200 g hvedemel – eller halvt kartoffelmel, halvt hvedemel).

Velbekomme!:-)

Skriv et svar