Hjemmelavede flødeboller med marcipanbund

Nogle gange bliver jeg overmandet af min egen tidsoptimisme – eller måske i virkeligheden min håbløse sans for planlægning… Fx som det skete for nogle uger siden, hvor jeg midt i aftensmadsforberedelserne, startede et flødebolleprojekt op sammen med den 3-årige. Hvorfor i alverden skulle jeg til at koge sukkerlage til præcis 117 grader samtidig med, at ulvetimen rasede, maden var i ovnen (det var så kaotisk, at jeg ikke engang kan huske, hvad vi fik at spise eller om det overhovedet var i ovnen), manden var ikke hjemme og midt i det hele ringede de fra et forskningsprojekt, som jeg også deltager i (det hører du om en anden dag)…

Hjemmelavede flødeboller med marcipanbund

Hjemmelavede flødeboller med marcipanbund – min favorit er den klassiske vaniljeskum med mørk chokolade 🙂

I forhold til flødebollerne var prisen ‘kun’, at marcipanbundene fik for længe i ovnen og blev lettere svedne… Det var så her, at jeg skulle have brugt rå marcipanbunde, mariekiks, almindelige vaffelbunde eller sågar en skive pap. Men nej – de skulle selvfølgelig bages i præcis 7½ minut. Jeg tror, de fik 20…

Og da flødebollerne så havde trukket hinde natten over, fortsatte jeg da de brandgode takter og begyndte at temperere chokolade til overtræk kl. 7 om morgenen – nogenlunde samtidig med at min 1-årige skriger efter sin havregrød, den 3-årige skriger, fordi han ikke må spise flødeboller til morgenmad og min mand løber ud af døren for at køre to timer for at komme på arbejde. Tydeligvis havde jeg intet lært af aftenen før! Til trods for det blev resultatet faktisk hæderligt, så hvis du bare lover mig at vælge et bedre tidspunkt at gå i gang, så er du garanteret ægte flødebollesucces 🙂 Og det er da skønt at kunne tage hjemmelavede flødeboller med marcipanbund med som værtindegave eller servere for gæster. Men det er nu også skønt at spise dem alle sammen selv…

Til ca. 16 flødeboller skal du bruge:

 • 165 g lyst rørsukker
 • 55 g vand
 • 50 g glukose
 • 100 g æggehvider
 • 1-2 spsk lys rørsukker
 • evt. vaniljepulver, lakridspulver, frysetørret bærpulver, knust frysetørret kaffe eller lign.
 • Rigeligt med mørk chokolade til overtræk (jeg brugte ca. 600 g 80%)
 • Marcipan i rulle til bunde (jeg brugte de klassiske lyserøde 400g-ruller fra Anthon Berg)
 • Pynt til flødebollerne – fx kakaonips, frysetørrede bær, kokos, lakridspulver, kakaopulver, hakkede nødder eller lign.)

Sådan gør du:

 1. Start med bundene ved at skære skiver af marcipanrullen – ca. 5-7 mm tykke. Det gøres bedst, hvis marcipanrullen har været en tur i fryseren. Bag bundene 5-7 minuttter ved 180 grader til de er let gyldne.
 2. Lad dem køle helt af, før du kommer flødebolleskummet på
 3. Vej sukker, glukose og vand af på vægten og kom i en gryde. Lad det koge op under omrøring til 117 grader
 4. Pisk æggehvider hvide og stive med 1-2 spsk lys rørsukker
 5. Når sukkerlagen er 117 grader, hældes den i en tynd stråle ned i skålen med de stive æggehvider, mens der røres. Helt klart bedst i en røremaskine, men det kan lade sig gøre med en håndmikser
 6. Flødebolleskummet røres nu med høj hastighed på røremaskine eller håndmikser i 12-14 minutter til skummet er blankt, stift og sejt. Herefter vendes din favoritsmag i – vanilje, lakrids etc. Du kan evt. dele skummet i to og lave flere varianter
 7. Skummet kommes i en sprøjtepose og sprøjtes på bundene. Start helt tæt på bunden og løft langsomt sprøjteposen opad i takt med at skummet breder sig udad på bunden. Du har 16 at øve dig på, så det bør ende godt
 8. Lad dem stå og trække/tørre udækket i et halvt døgns tid ca., inden du overtrækker dem med chokolade og drysser med pynt. Opbevar dem gerne et køligt sted i et lufttæt beholder. Så holder de fint 3-4 dage

 

Hjemmelavede flødeboller med marcipanbund

Alle mine er med vaniljeskum og med frysetørrede jordbær, hindbær, lakridspulver og kokos på toppen – MUMS 🙂

Tip: du kan også lave bunde af nøddemarengs, mørdej, rå marcipan (som så er penslet med chokoladepå begge sider, før der sprøjtes skum på), mariekiks eller de vaffelbunde, som du kender fra købeflødeboller.

Tip II: farver du skummet mørkt, fordi du laver moccaskum af frysetørret kaffe, kakao eller lakrids, kan du med fordel bruge en mørkere sukker til lagen – muscovado eller lignende. Det giver meget mere smag.

Tip til temperering: Jeg ville gerne sige, at jeg har et godt tip. Det har jeg ikke. Brug Google og find den metode, som passer dig. Bare sørg for, at temperaturen på chokoladen er 31-33 grader, når det sidste smelter sammen. Jeg kommer i øvrigt ofte lidt ekstra kakaosmør i for at gøre chokoladen lidt tyndere.

Tip til overtrækning: stil flødebollen på en paletkniv med huller i, og brug fx suppeskeen til at overhælde den med chokolade. Sørg for at have rigeligt med chokolade, når du arbejder. Gerne mere end de 600 g. Du kan altid bruge det igen til kage, ny temperering, varm chokolade eller lign.

Velbekomme!:-)

Skriv et svar