Glutenfri havregrynskager med smørcreme

Glutenfri havregrynskager

Det smukke blå Mågestel og de lækreste havregrynskager med Mormors smørcreme

Jeg har så meget på hjertet for tiden, at i stedet for at bombardere jer med både blogindlæg og opskrifter, så er jeg gået i den modsatte grøft – og ingenting sker… Det beklager jeg virkelig meget, og jeg lover at redde bod på det meget snart.

I mit bryggers står for tiden en stor kasse fyldt med min mormors Mågestel. Min morfar er flyttet på plejehjem, og i forbindelse med det har jeg arvet virkelig mange skønne ting. Det er nok også derfor, jeg er gået lidt i stå for tiden. For det hele er lidt underligt, uvirkeligt, vemodigt, notalgisk og meget andet – og midt i alt det er den ene opskrift efter den anden er poppet frem fra min mormors utallige opskriftssamlinger – mange af dem gule, gamle udklip påført hendes egne notater. Og jeg vil så gerne gøre plads til det hele – alle opskrifter, alle de fine ting og ikke mindst bage det hele og servere det fint på Mågestellet og andre flotte fade, skåle og tallerkener, som jeg har fundet i gemmerne. Men skal jeg igennem alle opskrifterne, kommer jeg til at blogge og bage de næste 200 år. Det kunne selvfølgelig være bloggens mål – at komme igennem alle min mormors kager og blogge om intet andet. Den tygger jeg lige lidt på….

Mens jeg gør det, kan du jo passende gå i køkkenet og tygge lidt på de her virkelig knasende, sprøde glutenfri havregrynskager lagt sammen med min mormors gamle opskrift på smørcreme og dyppet i mørk chokolade.

Til 6 store eller 8 mindre havregrynskager med smørcreme skal du bruge:

 • 75 g blødt smør
 • 85 g lyst rørsukker
 • 2 spsk fløde
 • 1 spsk sirup
 • 45 g mel (jeg brugte halv kartoffelmel, halv glutenfri havremel, men alm. hvedemel går også fint, hvis de ikke skal være glutenfri)
 • 1½ dl havregryn
 • ½ tsk salt
 • ½ tsk bagepulver
 • 100 g mørk chokolade til dekoration (jeg brugte halv 70% og halv 85% for god kontrast til det søde)

Til smørcremen desuden:

 • 120 g flormelis
 • kogende vand
 • 200 g blødt smør
 • 1 æggeblomme
 • vaniljepulver eller korn fra ½ vaniljestang

Sådan gør du:

 1. Pisk smør og sukker lyst og luftigt
 2. Tilsæt herefter fløde, sirup, salt og havregryn og rør godt
 3. Bland mel og bagepulver og sigt i dejen. Vend det sammen med en dejskraber
 4. Sæt herefter dej på størrelse med en lille spiseske af på bagepapiret. Hav maksimalt 6 på hver plade, for de breder sig meget
 5. Gentag så du har til 6-8 sammenlagte kager – dvs. 12-16 havregrynskager fordelt på 2-3 plader
 6. Bages ved 175 grader varmluft ca. 12-14 minutter til de er gyldne (gerne flere plader ad gangen) og husk at vende pladerne, så bagningen bliver jævn
 7. Når kagerne er færdige, lader du dem køle 5-10 minutter på bagepladen, før de forsigtigt løftes over på en rist til endelig afkøling (brug gerne en paletkniv el.lign.)
 8. Mens havregrynskagerne bliver helt kolde, laver du smørcremen ved først at piske det bløde smør helt hvidt – helst i røremaskine, men håndmikser kan også bruges
 9. Herefter laver du en almindelig tyk glasur af flormelis og kogende vand
 10. Til glasuren tilsætter du vanillekorn og æggeblomme og rører rigtig godt rundt
 11. Nu hælder du glasurblandingen ned til det piskede smør, mens du fortsat pisker løs
 12. Nu er smørcremen klar til at blive lagt på halvdelen af havregrynskagerne (gøres pænest med sprøjtepose), og resten af havregrynskagerne lægges på som låg
 13. Til sidst dyppes de fint i smeltet, tempereret chokolade – fx den ene halvdel, kanten rundt eller hvad du nu synes
 14. Gør klar til at sætte tænderne i en virkelig kageklassiker – havregrynskager med smørcreme og endda i en glutenfri udgave, hvis du ønsker det!

TIP: Danmark er efterhånden erklæret salmonellafrit for så vidt angår æg, så du behøver ikke bruge pasteuriserede æggeblommer til smørcremen. Jeg gør det ikke selv, og min mormor gjorde helt sikkert heller ikke. Men du bruger, hvad du har det bedst med.

Glutenfri havregrynskager med smørcreme

Så er der klar til eftermiddagskaffen 🙂

Velbekomme!:-)

 

 

Skriv et svar