Min mors chokoladekrans

Min mors chokoladekrans

Min mors bløde, lækre og virkelig smagfulde chokoladekrans – MUMS!

Dufte kan vække minder i hjernen som intet andet, jeg kender. Fx da jeg skruede låget af min første selvindkøbte dunk klorin (lige efter min søn blev født for 3 år siden), og det eneste billede jeg kunne tænke på, var facaden på et badeland på Bornholm, hvor jeg kom som lille.

Ikke at jeg på nogen måde vil sammenligne min mors fantastiske chokoladekrans med en dunk klorin, men lige da jeg hev den ud af ovnen, var jeg straks tilbage i køkkenet, hvor vi boede, da jeg var lille. Chokoladekransen stod på bordet til højre for komfuret. Der stod min mors bagværk altid. Jeg husker det som om, at vores lille familie på 2 voksne og 2 børn sagtens kunne spise sådan en lun og lækker chokoladekrans på ingen tid, så jeg gjorde med vilje portionen lidt større, da jeg selv bagte den. Men den forsvandt lige så hurtigt… Det skyldtes nok, at mine forældre og min morfar fik et stykke, og at jeg gav tre stykker til naboen, som tak for at hun kørte i Netto for mig for at hente husblas en morgen, hvor jeg stod og lavede mousse til en kage og ikke kunne gå fra en sovende baby…

Egentlig er opskriften en kakaokrans, men jeg har givet den mit eget præg og ophøjet den til en chokoladekrans. Samtidig har jeg også skiftet margarinen ud med smør. Jeg har indtaget mere end rigeligt margarine i form af kager i mit liv, og mener stadig, at det er et efterkrigstidsrationeringsprodukt, som knapt kan kategoriseres som en fødevare. Men det behøver vi ikke diskutere, for det er jo kagen, det hele handler om – og den er god! 🙂

Til en springform på ca. 26 cm skal du bruge:

 • 25 g gær
 • 2 dl kærnemælk
 • 80 g smør
 • 50 g sukker
 • 550 g hvedemel
 • 2 æg
 • Perlesukker til drys

Til remoncen desuden:

 • 170 g blødt smør
 • 170 g sukker
 • 4 spsk god kakao (jeg brugte Callebaut)
 • 2-3 håndfulde mørke chokoladeknapper/dråber – alternativt fint hakket chokolade (jeg brugte mørk Callebaut)
Min mors chokoladekrans

Eftermiddagsteen er reddet med min mors chokoladekrans

Sådan gør du:

 1. Lun kærnemælken med 50 g smeltet smør og tilsæt sukker og salt
 2. Rør gæren ud i mælkeblandingen
 3. Pisk de to æg sammen og tilsæt ca. 3/4 (dvs. 1½ æg). Gem resten til pensling
 4. Tilsæt først 400 g hvedemel og ælt godt. Herefter mere mel lidt efter lidt til dejen er blød og smidig
 5. Til sidst ælter du de sidste 30 g blødt smør ind i dejen og lader den hæve 45 min.
 6. Forbered remoncen ved at røre smør, sukker og kakao godt sammen. Er den for fast, kan du tilsætte en sjat fløde eller lidt smeltet chokolade. Er den for blød, brug lidt mere kakao og evt. 1-2 tsk maizena
 7. Rul dejen ud i et rektangel på ca. 55×30 cm eller så dejen er ca. 4 mm tyk
 8. Fordel remoncen over hele dejen i et jævnt lag og drys chokoladeknapperne ud over remoncen
 9. Rul dejen sammen på den lange led til en pølse og læg den op i en smurt springform (husk at bruge den bund med midterindsatsen, så kransen bliver rund og ikke vokser sammen)
 10. Pensl den med resten af ægget og lad efterhæve 45 min. før du drysser med perlesukker og bager ca. 20 minutter ved 190 grader
 11. Når chokoladekransen er kølet lidt af, kommes den på et fad eller lignende og serveres lun og lækker – og et øjeblik senere må du i køkkenet og bage endnu en, for den er allerede pist væk

TIP: Jeg synes, den er yderst velegnet som fødselsdagskagekrans eller på et morgenmadsbrunchbord som alternativ til kanelkrans eller brunsviger. Men den kan selvfølgelig spises hele døgnet – tro mig!

Min mors chokoladekrans

Hvem sagde, at et stykke chokoladekrans var nok? Ikke mig!

Velbekomme!:-)

Skriv et svar