Anmeldelse af SUKKERFRI BØRNEFEST

Sukkerfri Børnefest af Ditte Ingemann

Sukkerfri Børnefest – en nydelse at bladre i fra start til slut – i hyggeligt selskab med en kop te og lidt mørk chokolade…

Hvad bilder jeg mig ind at anmelde kogebøger? Jeg som hverken er kok, bager, journalist eller noget, der blot minder om. Hvorfor tror jeg pludselig, at jeg kan bidrage med noget som helst nyttigt på den konto?

Det tror jeg såmænd heller ikke, jeg kan. Men det kan min søn! Ditte Ingemann har bloggen The Food Club, og har skrevet tre andre kogeboger. Hendes nye bog Sukkerfri Børnefest, som udkom i sidste uge er henvendt til dig og mig, som gerne vil have børnene (mere) med i køkkenet, og til dig og mig, som gerne vil lave de lækreste is, kager og søde sager til de gode stunder og særlige lejligheder, men som også gerne vil skære ned på sukkeret (ikke på kalorierne, men på sukkeret – bemærk den væsentlige forskel!). Jeg fik min bog med posten i lørdags (og jeg har selv købt og betalt den på Copenhagen Cakes’ webshop, så ingen sponsorater her :-)), og den har nærmest kun været ude af mine hænder, mens jeg har sovet, og når min søn har kigget i den. Og hvem er bedre til at anmelde en kogebog med søde sager henvendt til børn end min 3-årige, som altid er med i køkkenet og som har en kageblog-mor, som i skrivende stund har sødning i hjemmet i min. 20 forskellige udgaver… Så der skulle være rig mulighed for at lave gode erstatninger – og jeg har jo langt fra alle de sødningsmuligheder, der findes. Men du finder sikkert hurtigt dine favoritter. Ellers har Ditte et par gode forslag i bogen. Her er hvad mine skabe og skuffer tæller for nærværende:

De traditionelle blodsukker-rusmidler 🙂

 • Hvidt sukker
 • Rørsukker
 • Perlesukker
 • Rørsukkerknalde
 • Brun farin
 • Flormelis
 • Glukose
 • Ahornsirup
 • Honning
 • Akaciehonning
 • Agavesirup
 • Skyrtopping

De (for det meste) bedre alternativer

 • Kokossukker
 • Tørret frugt i 4 varianter (rosiner, tranebær, abrikoser, banan)
 • Friske dadler
 • Bananer
 • Sukrin (alm, gold og melis)
 • Yaconsirup

Sukkerfri Børnefest er en nem-at-gå-til kogebog til voksne på alle bageniveauer. Den er fint inddelt i kategorier, som gør det lettere at vurdere, om barnet kan deltage eller ej. Og jo mere de er med i køkkenet, jo hurtigere lærer de nye færdigheder, så de også kan være med i de svære opskrifter. Men vær ikke forskrækket over kategorien ‘SVÆR’. Det er stadig muligt for langt de fleste forældre at komme ud på den anden side af opskriften med et meget fint resultat, takket være fine, udførlige step-by-step forklaringer. Opskriften kan fx være kategoriseret SVÆR, fordi der skal tempereres chokolade eller udføres andet præcisionsarbejde, som små buttede børnefingre kan have svært ved (og helt ærligt, jeg slås stadig med at temperere chokolade HVER eneste gang, jeg gør det. Det lykkes sjældent rigtig godt, og der er chokolade alle vegne, når jeg er færdig… men det afholder mig jo ikke fra at prøve igen og igen).

Mens jeg sad og faldt i svime over alle Dittes virkelig flotte og indbydende billeder (mens jeg samtidig prøvede at deltage aktivt i legen med min 1-årige – virkelig nærværende mor, dér…), kom min søn over og spurgte, om det var mig, som havde taget de billeder af de flotte kager i ‘brochuren, du sidder med’. Den ros kunne jeg desværre ikke tage æren for, for sammenlignet med Dittes evner som fotograf, har jeg LANGT igen på fotosiden, men han ville også gerne kigge (og så måtte jeg få bogen med Basse Gris i stedet), og inden jeg fik set mig om, havde han udpeget de fleste kager, som nogle vi skulle bage – nu med det samme.

Sukkerfri Børnefest af Ditte Ingenmann

Hvad med de her vafler, Mor? Er de bedre end dine, tror du?

Favoritterne, han blev ved med at kigge på, er opskriften på melfrie fødselsdagsboller med ‘chokoladesmør’ (aka hjemmelavet nutella) og vafler, som han virkelig elsker. ‘Mor, er de her vafler bedre end dine? spurgte han nysgerrigt. Jeg har stadig til gode at prøve Dittes lækre, glutenfri vafler, men jeg er helt overbevist om, at de slår mine sidste to forsøg på glutenfri vafler med mange meter… Den ene gang hang de ikke sammen, den anden gang var de ikke værd at fodre dyr med… Det er jo det særlige i det sukkerfri og glutenfri køkken. Man skal af og til gøre virkelig mange forsøg, før man rammer noget godt. Men nu er det slut med forsøgene, for nu har jeg jo Sukkerfri Børnefest til at hjælpe mig til succes første gang.

Mens der blev kigget videre i Sukkerfri Børnefest, gik jeg i gang med aftensmaden og pludselig lød der et hyl inde fra den mindstes værelse. Min skræk var, at hun havde fået fat i bogen og hevet alle siderne ud… Men det var såmænd et glædeshyl fra min store, som stolt kom løbende med bogen og fortalte, at hér var da et af vores billeder, for det var jo vores bananis… Og ganske rigtigt rummer bogen også ‘klassikere’ som halve bananer på pind, frosne og overtrukket med chokolade og diverse pyntelige toppings. Men det betyder jo bare, at det er en god, sund idé, at børn og voksne er vilde med dem og at selv små børn kan være med til at lave dem.

Jeg slap imidlertid ikke for at få skældud over, at jeg havde givet vores bananis chokolade på, uden at han var med. Men jeg tog mine skældud og opgav for nu at fortælle ham – igen, at det ikke var mig, som havde taget de flotte billeder i bogen, og at vores bananis altså stadig ligger i fryseren uden chokoladeovertræk…

Summasumarum er Sukkerfri Børnefest en kage-bage-kogebog som er fyldt med de dejligste alternativer til det dovne sukker, og jeg bliver glad og kagelysten af at se på alle de indbydende billeder, der er i den. Samtidig giver bogen mig en ubærlig lyst til at bage alt deri sammen med min søn og blot nyde at være sammen med ham, mens vi er i køkkenet (selv om det griser lidt ekstra). At bogen skaber den lyst (eller blot forstærker den i mit tilfælde) gør den til en succes i mine øjne!

Mine egne to favoritter – ud fra billederne i hvert fald – må klart blive træstammer og regnbueis. Så vores næste sukkerfri børnefest kan næsten ikke komme hurtigt nok, selv om jeg tænkte Aldrig Mere, da vi sidste weekend fejrede 1 års fødselsdag…

Rigtig god fornøjelse med Sukkerfri Børnefest!

Skriv et svar