Min Mormors citronkage med marcipan

I dag bliver en (lang) snak om lidt af hvert – og selvfølgelig en kageopskrift! Og ikke hvilken som helst kageopskrift, for det er nemlig min Mormors citronkageopskrift fra den gamle arvede opskriftsbog. Jeg har dog været kagen lidt utro og har tilsat marcipan til dejen for at gøre den ekstra svampet.. Den blev helt citronmåne-agtig. I virkeligheden er jeg ikke den store citronmånekender, men det er mit bud 🙂

Citronkage med marcipan

Lækker svampet citronkage med marcipan!

Meget er sket siden sidst – fx er jeg blevet allergisk over for chokolade! Kunne jeg forestille mig en større katastrofe? Nej, det tror jeg egentlig ikke! Jeg tænker lige efter igen… NEJ! Svaret er stadig det samme… Men ikke desto mindre er det sandt. Det betyder ikke, at det er slut med chokoladeopskrifter her på bloggen, meeen… Der bliver nok lidt længere i mellem dem. Men det er jo kun godt, for så bliver der plads til en masse andet godt! Som fx min Mormors citronkage… Hold nu op en lækker mundfuld! Hvorfor har jeg ikke bagt den noget mere – noget før?

Billeder af kage - citronkage

2-årig madfotograf på arbejde 🙂

Lige for en gangs skyld har jeg syge børn hjemme (elendig vinter hvad sygdomsramte børn angår), så min søn har hjulpet til med at tage billederne. Han er 2,5 år og han elsker alt, der har med kage og kameraer at gøre. Så selvfølgelig skulle han være med – trods feber. Godt jeg var hurtig til at tage dem, jeg skulle bruge, for pludselig var han i gang med at smage på sagerne, og han er en af mine skrappeste dommere, men dommen lød højt: ‘Kom herover og smag den her kage, Mor. Den smager rigtig godt! Har du bagt den helt selv?’ Og med den kritik er jeg godt tilfreds med resultatet, og i sygdommens tegn tog vi et ekstra stykke, mens lillesøsteren sov formiddagslur og vi så Løvernes Konge, imens sneen væltede ned udenfor 🙂

Billeder af kagen

Jeg smager lige på kagen, Mor!

Sådan nogle dage er da skønne – sygdom eller ej, nyerhvervet chokoladeallergi eller ej. Det sidste tager mig nok noget tid at komme over… I mens kommer her opskriften på den lækre citronkage med marcipan.

Til en springform på 24 cm skal du bruge:

 • 200 g smør
 • 150 g sukker
 • 3 æg
 • Saft og skal af 2 citroner
 • Saft og skal af 1 appelsin
 • 150 g hvedemel
 • 1½ tsk bagepulver
 • 200 g marcipan

Sådan gør du:

 1. Tag æg, smør og citrusfrugter ud af køleskabet og lad dem stuetemperere en times tid før du går i gang
 2. Riv skallen af citrusfrugterne (pas på ikke at få det hvide med) og pres saften ud i en skål
 3. Pisk smør og sukker hvidt og luftigt
 4. Kom marcipanen i i små stykker, mens du fortsat pisker (lettest, hvis du har en røremaskine)
 5. Tilsæt æggene et ad gangne og pisk godt mellem hvert æg
 6. Tilsæt skal og saft fra citrusfrugterne og pisk igen
 7. Sigt hvedemel og bagepulver i dejen og rør kun, til dejen er ensartet og melet rørt ud
 8. Kom dejen i en 24 cm springform beklædt med bagepapir og bag kagen midt i ovnen ved 180 grader (ikke varmluft) i ca. 40-45 min.
 9. Når kagen er færdig og kølet af, kan den dekoreres med citronglasur (citronsaft+flormelis), drysses med flormelis eller du kan give den et lækkert lag citrussmørcreme

 

Mormors kager

Mormors citronkage med marcipan er klar 🙂

Velbekomme!:-)

2 comments

  • Louise Mølbæk says:

   Hej Marina,
   Tak skal du have:-)
   Jeg har ikke prøvet at fryse den, men jeg kan ikke forestille mig, at der skulle ske noget ved det. Jeg synes, min erfaring er, at de fleste kager med marcipan faktisk bliver bedre af det, så prøv bare. Jeg hører gerne om resultatet:-)
   Kh. Louise

Skriv et svar