Mormors kringle

Siden jeg startede bloggen her for 4 måneder siden, har det været min store drøm at bage min mormors kringle og dele opskriften med jer. Min mormors kringle var på alle måder hendes signatur-kage (på lige fod med jordbærgrøden, men det kommer en anden dag), så det var med stor ærefrygt, at jeg i går tog mig sammen og fik prøvet. Alene at få tydet det gamle udklip fra en af Glutens opskriftsbagsider var en sjov øvelse. Gluten kaldte i øvrigt kringlen for ‘Sønderjydsk stang med gærdejg’, hvis nogen så kan genkende opskriften?

Kringlen smagte så skønt – også selv det nok kræver et forsøg eller to til, før den kan godkendes af min familie som Mormors Kringle. Men den er let at bage for alle – også i første forsøg – og så er det en virkelig kaffeklassiker. Af portionen kan der blive to stænger eller en rigtig formet kringle. Min mormors var altid som en stang, så det var mine selvfølgelig også. I mit første forsøg har jeg dog snydt lidt, og puttet chokolade og marcipan i den ene stang… Kringlen kan sagtens fryses og så blot lunes lige før servering.

Mormors kringle

Min Mormors Kringle – serveret lun og med en varm kop te 🙂

Til to stænger skal du bruge:

 • 300-350 g hvedemel
 • 200 g smør (opskriften sagde margarine, men det bruger jeg ikke i mit køkken)
 • 50 g gær
 • ½ tsk salt
 • 3 spsk sukker
 • 2 sammenpiskede æg

Til remoncen:

 • 130 g smør
 • 130 g sukker
 • (40-50 g mørk chokolade)
 • (50 g revet marcipan)

Desuden til pynt og pensling:

 • 1 æg
 • hakkede hasselnødder
 • sukker

Sådan gør du:

 1. Start med remoncen og rør smør og sukker godt sammen. Ønsker du forskelligt fyld, deles remoncen i to, og kom evt. revet marcipan i den ene halvdel. Stil til side
 2. Hak smørret ud i 300 g mel og tilsæt saltet
 3. Opløs gæren i sukkeret og kom op i melblandingen sammen med de to sammenpiskede æg
 4. Ælt dejen godt og tilsæt evt. mere mel til dejen er meget blød, men dog sammenhængede og kan formes til en kugle
 5. Del dejen i to og rul hver del ud til et rektangel, ca. 8 mm tykt og 30 cm bredt (længden giver herefter sig selv)
 6. Smør de midterste 10 cm med remoncen (drys evt. chokolade på den ene), og fold først den ene remoncefrie halvdel helt ind over remoncen, og her efter den anden, så kringlen nu er 10 cm bred. Luk alle samlinger godt og pensl med sammenpisket æg.
 7. Læg kringlerne på en bageplade og lad hæve ca. 30 min. Pensl herefter atter med æg og drys med hakkede hasselnødder og sukker. Lad hæve yderligere 30 min.
 8. Bages i ovnen ved 230 grader (ikke varmluft) til de er flot gyldne (ca. 15-17 min.)
 9. Server kringlerne lune med en god kop kaffe og godt med hygge

Velbekomme!:-)

3 comments

Skriv et svar