Hurtige morgenboller med grahamsmel

En uge gik der – fra lillesøster kom til verden – til jeg igen var i køkkenet. Det var før end jeg havde regnet med, men kunne ikke lade være! 🙂 For selvfølgelig skulle familien have nybagte boller søndag morgen! Så til alle travle køkkenfolk derhjemme kan jeg kun anbefale disse lynhurtige morgenboller. De tager 5 minutter at røre sammen, hæver i køleskabet til morgenen efter, sættes på en plade og bages i ca. 15 minutter. Voilá – det er i tid meget hurtigere end at køre til bageren og desuden meget billigere og meget skønnere (synes jeg i hvert fald). Her er opskriften til ca. 16 boller.

Koldhævede morgenboller

Lækre koldhævede morgenboller – lige klar til smør… MUMS!

Du skal bruge:

 • 15 gram gær
 • 7 dl kold vand
 • 3 dl grahamsmel
 • 1 grydeske akaciehonning
 • 1 grydeske olie (jeg brugte vindruekerne)
 • 2 tsk groft salt
 • hvedemel
 • 1 ekstra grydeske olie
 • evt. sesamfrø/havregryn el.lign. til pynt

Sådan gør du:

 1. Rør gæren ud i vandet og tilsæt honning, salt, olie og grahamsmel
 2. Rør godt med grydeskeen til al grahamsmelet er suget vådt og du har en tynd grød. Lad dejen stå og suge vand et øjeblik, inden du tilsætter hvedemel til du har en tyk grødet dej.
 3. Dryp/overhæld dejen med den ekstra grydeske olie, kom husholdningsfilm over skålen og lad dejen hæve i køleskabet natten over (mine hævede 15 timer)
 4. Tag dejen ud af køleskabet og lad den temperere en smule inden du bager bollerne
 5. Sæt to bageplader ind i ovnen og tænd ovnen på 230 grader varmluft
 6. Læg imens bagepapir på bagsiden af yderligere to bageplader (eller skærebrætter, hvis ikke du har så mange plader)
 7. Sæt nu dejen af på bagepapiret med en dejskraber/grydeske eller lignende en bolle ad gangen, så forsigtigt som du kan få en portion løftet op ad skålen. Det gælder om at bevare så mange luftbobler i dejen som mulig, så ikke noget med at røre rundt i dejen eller klaske den ned i bagepapiret 🙂
 8. Drys evt. bollerne med sesam, havregryn, frø eller kerner efter eget ønske
 9. Når ovnen med pladerne er varm, trækkes bagepapir med boller over på de varme plader og bages ca. 15 minutter – eller til de er gyldne og har fået en sprød skorpe.
 10. Lad dem køle lidt af på en rist, inden du serverer lækre, hurtige morgenboller for familien eller andre, du holder af – fx dig selv! 🙂

Velbekomme!:-)

Skriv et svar