Weekend-venne-brunch med rundstykker, pandekager og brunsviger

Så blev det weekend og lørdag fik vi brunchgæster – skønt besøg af de dejligste venner og deres datter. Alt imens tankerne gik på, om en 2-årig dreng og en 3-årig pige mon ville kunne enes, når de ikke havde set hinanden længe, gik jeg i gang med forberedelserne. Jeg er alligevel kureret for evnen til at sove længe, så hvorfor ikke stå op kl. 7 en lørdag morgen (længe for den øvrige familie) og begynde at bage? Det gik i øvrigt nogenlunde med at enes 🙂

Der kan jo høre et utal af lækre retter til et godt brunchbord, men jeg havde valgt at holde det helt simpelt med Mormors rundstykker, små tykke pandekager, frugtsalat og brunsviger.

Hvad hører til dit yndlings-brunchbord?

Opskriften på rundstykker er fra min Mormors opskriftsbog og hører naturligvis til dem, som jeg må afprøve. Bager du dem på almindelig vis, eller beholder du bradepanden med vand i ovnen under hele bagningen, minder det færdige resultat mest om teboller. Stadig utrolig lækre og saftige og med blød skorpe.

Mormors rundstykker

Mormors rundstykker

Her er opskriften til 10-12 rundstykker, som jeg lavede den:

  • 25 g gær
  • 50 g smør
  • ½ spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 2½ dl mælk
  • ca. 500 g hvedemel
  • hvid eller blå birkes til pynt

 Sådan gør du:

  1. Rør gæren ud i sukkeret
  2. Sigt melet og tag lidt fra (½-1 dl), tilsæt saltet til den store mængde mel og smuldr smørret heri
  3. Lun mælken og kom i gærblandingen
  4. Når det er ensartet, så tilsæt til melet og ælt godt til dejen er glat og smidig. Tilsæt evt. det tilbageholdte mel (og muligvis en anelse mere)
  5. Form til 10-12 rundstykker og dyp oversiden i birkes og stil til hævning min. 1 time (til minimum dobbelt størrelse)
  6. Fyld en bradepande med vand og sæt i bunden af ovnen og tænd på 220 grader varmluft. Når ovnen er varm, sættes rundstykkerne ind
  7. EFter ca. 1 minut tages bradepanden med vand ud igen og ovnen skrues ned på 180 grader, og rundstykkerne bages færdige til de er lysebrune (ca. 13-15 min.)
  8. Sættes på en rist til afkøling og nydes smurt med iskoldt smør 🙂

Der findes mange opskrifter på pandekager. Her er en af mine opskrifter, som giver små, lidt tykke pandekager, som hverken er de tynde sprøde, ej heller de tykke amerikanske – men helt perfekte til et brunchbord. Særligt med frisk frugt (vi fik jordbær, hindbær, blåbær og vandmelon) og ahornsirup gør de sig utrolig godt.

Tykke brunch-pandekager

Tykke brunch-pandekager klar til frugt og ahornsirup

Til 12-14 pandekager (dia. 20 cm) skal du bruge:

  • 4 æg
  • 200 g mælk
  • 150 g skyr
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk bagepulver
  • 180 g hvedemel
  • 75 g smeltet smør

Sådan gør du:

  1. Pisk æg, mælk og skyr godt
  2. Tilsæt sukker, salt, bagepulver og sigtet hvedemel og pisk grundigt til dejen er glat
  3. Kom til sidst det smeltede smør i, pisk igen og stil på køl 20-30 min. inden pandekagerne bages ca. 1 minut på hver side (jeg brugte en sliplet-pande)

TIP: efter hver 2.-3. pandekage, sprayede jeg panden let med sprayfedt. Det gav en mere ensartet bagning og fik dem til at slippe lidt nemmere.

Velbekomme!:-)

Skriv et svar