Øllebrød – en fattigmandsspise eller hverdagsluksus?

Øllebrød. Øl og brød som hovedbestanddelene. I virkeligheden kunne det jo lige så godt hedde rugbrødsgrød, for det er vel det, det er? Uanset hvad det er eller hvordan det serveres er det en spise de fleste har en holdning til. En fattigmandsspise, babymad, moderne luksus serveret på landets Michelin restauranter eller måske noget helt andet?

Jeg elsker øllebrød og har spist det hele mit liv – særligt husker jeg det fra min barndom som morgenmad hos min mormor og morfar, hvor især min bror satte mange store portioner til livs. Hos dem fik vi det gerne med sødmælk på. Derhjemme fik vi ofte også et par ostebjælker til, og i dag tillader jeg mig selv den luksus at spise det med et par skefulde kold, blødt flødeskum. Hvordan spiser du din øllebrød?

Mormors øllebrød

Lun øllebrød med kold flødeskum

Opskriften her passer til ca. 4 voksne som et hovedmåltid. Bruger du det til morgenmad, er der til 1 voksen i ca. en uge.

Her er den opskrift, jeg bruger, og som jeg synes, minder mest om min mormors

 • 5-700 g gammelt rugbrød (brug hvad du har lyst til – min favorit er med bløde, hele rugkerner)
 • 2 flasker hvidtøl (Kongens Bryg er de bedste, synes jeg)
 • 70-100 g brun farin
 • Skal af en citron eller appelsin
 • Vand

Sådan gør du:

 1. Smuldr rugbrød i en gryde, hæld hvidtøl ved og vand til det næsten dækker rugbrødet
 2. Lad stå og trække nogle timer
 3. Kog op og tilsæt sukker og citrusskallen (kun den farvede del, det hvide gør øllebrøden bitter)
 4. Lad det koge 10-15 min., mens du rører eventuelle rugbrødsklumper ud
 5. Tilsæt evt. mere vand og sukker undervejs for at få den ønskede smag og konsistens. Konsistensen skal være ca. som havregrød
 6. Fisk citrusskallen op og server med det, du har lyst til – sødmælk, blødt flødeskum, ostebjælker eller din helt egen favorit

Gemmer du øllebrøden over nogle dage, kan du blot hælde den i en skål, som du sætter i køleskabet overdækket med husholdningsfilm, og så varme de enkelte portioner i microovnen (evt. rørt med lidt vand, da det tykner, når det er blevet koldt).

Velbekomme!:-)

2 comments

 1. Celia says:

  Guuud – hvor lækkert! Det er 1000 år siden, jeg har fået øllebrød! Dét skal jeg have snart, kan jeg mærke, og har netop bestilt det hos min kære mor, som jeg skal besøge i næste uge. 😀 Jeg har altid fået det uden øl (og så er det vel på ingen måde “øl”llebrød. Haha. Nå! Men tak for inspirationen, kære Louise! 🙂

  Og ps. hvor er din blog bare fin! SÅ godt gået. <3

  Mvh. Celia

  • Louise Mølbæk says:

   Hej Celia,
   Hvor er det fantastisk at kunne være en inspiration for andre.
   Tusind tak for din søde kommentar, og jeg håber, du vil blive inspireret en anden dag. Jeg ved i hvert fald, at du har en guide eller to, jeg selv mangler at komme igennem 🙂

   Bedste hilsner fra Louise

Skriv et svar