Kanelkransekage. Sådan har min søn døbt denne lækre sag, som vi bagte sammen i går – i anledningen af min fødselsdag i dag! Hurra og tillykke til mig 🙂 Og der er da ingen større glæde for mig end at bage kage med min søn, og i går blev det så til kanelkransekage. Kanel-kransekage eller kanelkranse-kage? Det er nok mest det sidste, selv om der selvfølgelig også er marcipan i fyldet 🙂 Jeg håber virkelig, at du synes, den er lige så lækker og svampet, som den er tænkt. Opskriften på en stor krans – i hvert fald nok til 10 – kommer her:
Du skal bruge:
- 3½ dl mælk
- 70 g smør
- 40 g gær
- 1 spsk sukker
- 1 tsk salt
- 1 æg
- hvedemel (måske 5-600 g)
Desuden
- 175 g blødt smør
- 175 g sukker
- 3-5 spsk kanel (jeg hældte bare i, men er også glad for kanelsmagen)
- 150 g marcipan
- 1 æg til pensling
- Glasur til dekoration
Sådan gør du:
- Lun mælk og smør i microovn eller i en gryde. Lad køle lidt ned, mens du laver remoncen
- Remoncen røres sammen af blødt smør, sukker og kanel
- Rør gæren i, når blandingen er kølet så meget ned, at du ikke kan mærke temperaturforskel, når du stikker en finger i
- Tilsæt æg, sukker og salt og rør så mel i til du har en blød dej, som lige netop ikke klistrer
- Rul dejen ud på bordet i et rektangel på ca 30×50 cm og fordel remoncen oven på dejen
- Riv marcipanen ud over hele remoncen (nu ligner det en pizzza, mente min søn :-)) og rul herefter dejen sammen på den lange led
- Med en skarp kniv skærer du nu dejpølsen igennem på langs, men stop ca. 5 cm fra den ene ende, så du ikke spalter den helt
- Sno/flet herefter de to halvdele og saml dem til en krans
- Lad den hæve på bagepladen en times tid og pensl med sammenpisket æg, inden den bages ca. 30 min. ved 180 grader (ikke varmluft)
- Når den er færdigbagt og kølet lidt ned, kan den pyntes med glasur. Alternativt kan du drysse hakkede nødder og perlesukker på, inden den bages.
- Spises lun og i store stykker, gerne på dit morgenbord eller til brunchgæster- men er altså stadig virkelig lækker dagen efter (og det ved jeg, for jeg hapsede et stykke til min morgente)
Tip: Du kan med fordel lade dejen hæve ½-1 time inden du ruller den ud, men jeg gjorde det ikke, alene fordi min søn på 2 jo gerne ville se et resultat af sit arbejde og ikke bare en klump i en skål, som skulle stå og sove…
Tip 2: Lader du kransen hæve op uden en form til at afgrænse, får den en flot, hvælvet facon. Jeg omkransede den af en form og satte en udstikker i midten, så jeg var sikker på, at hullet i midten ikke ‘voksede sammen’ og at remoncen ikke bredte sig ud af kagen, men blev indeni. Men til gengæld blev den ikke flot blomster-kranse-buet.
Velbekomme!:-)
One comment