Juleknas og juletraditioner banker på – og lige om lidt er det 1. søndag i advent. Min dejlige mand synes, at julen er noget hæsligt stads, som skal overstås og jeg er i den helt modsatte grøft og elsker nisser, dekorationer, traditioner og alt hvad der hører til af bagværk og konfektmageri – hyggen ved at lave det sammen med dem, jeg holder mest af – og ikke mindst at smage på godterne bagefter 🙂
Jeg har været i køkkenet siden fredag, da vi har barnedåb på søndag, men indimellem er det også blevet til hyggerier – som fx de her virkelig lækre havregrynskugler deluxe. Fra min barndom husker jeg havregrynskugler som noget hyggeligt, vi ‘bagte’ med jævne mellemrum – og selvføligelig med margarine, men bare rolig! De her er med smør – rigtigt smør og ikke et efterkrigs-erstatningsprodukt, som klistrer fast i ganen 😉 For at gøre dem ekstra deluxe har jeg også brugt en god kakao, mandelmel og revet chokolade. Du bliver helt afhængig – og jeg har allerede fået to her til formiddag. De holder ca. 1 uge i køleskabet (hvis ikke de er væk før).
Til ca 40 kugler skal du bruge:
- 250 g blødt smør
- 250 g havregryn (du kan evt. blende dem lidt, hvis du synes. Jeg gør det ikke)
- 125 g flormelis
- ½ tsk vanillepulver (jeg brugte den fra Urtekram)
- ½ tsk mandelaroma
- 40 g god kakao (jeg brugte en kombination af Valrhona og Green&Black Organics)
- 50 g mandelmel
- 50 g revet mørk chokolade (jeg brugte Green&Black 85%)
- Stærk kaffe til at få det til at hænge sammen – ca. 3 spsk
- Kokos, krymmel, kakao, frysetørrede bær, lakridspulver, instantkaffepulver eller lignende til at trille kuglerne i bagefter
Sådan gør du:
- Rør alle ingredienserne godt sammen i en skål og kom kaffe i, til du har en smidig, men stadig rimelig fast masse
- Stil på køl ca. 30 minutter, før du triller kuglerne (diameter ca. som en 20-krone) og ruller dem i din favorit’coating’
- Kuglerne stilles tilbage på køl (nok den største udfordring ved hele ‘bagningen’). Gerne til dagen efter, men mindst 1 time
- NU er de klar til at guffe til en god film, til eftermiddagskaffen eller forære væk til dem, du holder af
Velbekomme!:-)