Jeg har længe haft lyst til at lave den her marcipantærte til nogen. Synes den er så lækker og så festlig, at den kræver et godt selskab og en anledning. Det gode selskab kunne selvfølgelig godt bare være mig selv og anledningen kunne godt bare være torsdag. Men nu bagte jeg den til svigerforældrene og anledningen var, at vi skulle hente sønnen hjem fra ferie hos sin farmor og farfar.
Jeg serverede tærten med en kugle vanilleis til, og selv om det var en fejl, at jeg havde købt yoghurt-vanilleis, så gjorde den lidt syrlige issmag kun tærten noget godt. Det var skøn is fra Hansens Is – en af købe-is-favoritmærkerne.
Opskriften på tærten har jeg oprindeligt fra den fantastiske madblogger Newyorkerbyheart, hvis skønne opskrifter stadig er tilgængelige, selv om hun desværre døde i foråret. En tærte (form ca. 22 cm) er nok til ca. 6 personer til dessert.
Du skal bruge:
- 80 g koldt smør
- 130 g hvedemel
- 2½ spsk sukker
- 1 æggeblomme
- Evt. 1 spsk vand/mælk
Sådan laver du tærtebunden:
- Bland mel og sukker godt
- Riv smørret i (den grove side af rivejernet) melblandingen og bland det til en smuldret masse (a la revet ost)
- Saml dejen hurtigt med æggeblommen og evt. også 1 spsk vand/mælk
- Rul dejen ud (evt. mellem to stykker bagepapir, hvis den driller eller hvis vejret er meget varmt) og kom den i tærteformen. Stil på køl 15-30 min.
Til marcipanmassen skal du bruge:
- 225 g marcipan
- 60 g smør
- 2½ spsk kakao
- 1 æg
- 1 æggehvide
- 1-2 spsk sukker
Sådan gør du:
- Riv marcipanen på den grove side af rivejernet (læg evt. marcipanen i fryseren i 30 min. først, så er det lettere)
- Smelt smørret og rør kakaoen i – kom det herefter op til marcipanen
- Pisk æg, æggehvide og sukker let sammen og rør det i marcipan-smørmassen
- Kom massen i tærteformen og bag ved 175 grader (ikke varmluft) ca. 18 minutter (til tærtedejen er gylden i kanten eller til marcipanmassen giver efter for et let tryk)
Til sidst laver du karamellen. Du skal bruge:
- 75 g smør
- 50 g piskefløde
- ½ dl sirup
- 1 spsk kakao
- 50 g sukker
- 1 tsk vanillepulver
- 1 tsk havsalt/flagesalt’
Du gør således:
- Alle ingredienser undtagen saltet røres sammen i en gryde og koger ca. 6 minutter til karamellen er tyknet. Saltet tilsættes til sidst
- Hæld karamellen over den bagte tærte og stil på køl til karamellen er stivnet (min. 3 timer, men gerne til dagen efter)
- Jeg har pyntet tærten med nogle hakkede salt/chokolademandler fra AXOCO, men lidt flagesalt, hvid chokolade eller crunch efter din smag vil også gøre sig godt – og så sammen med en god kugle is 🙂
Velbekomme!:-)
Hvorfor er kagen blå ? 🙂
Hej Pia,
Undskyld mit sene svar. Jeg har været lidt ophængt af babyen herhjemme 🙂
Blå kage siger du? 🙂 Kagen er i virkeligheden den flotteste, blankeste karamelfarve, som en klar blå himmel har spejlet sig i… Men kagen er så lækker, at jeg ikke kunne lade være med at lægge den op, selv om billedet var noget tvivlsomt. Jeg øver mig stadig meget i at tage gode billeder (der er masser af forbedringsmuligheder, som du ser).
Jeg håber alligevel, du har mod på at prøve tærten, for den er virkelig skøn! Og så håber jeg, at du også læser med fremover – og følger med i, at jeg bliver bedre til det med billederne:-)
Kærlig hilsen Louise
Der står ikke hvor meget sukker der skal i marcipanmassen.
Hej Randi,
Tak for dit skarpe blik 🙂 Jeg har tilføjet 1-2 spsk. Det er ikke meget, der skal til. Egentlig kan du faktisk godt udelade det, hvis du vil 🙂
Rigtig god bagning!
/Louise
Tak for hurtigt svar. Er så spændt på, hvordan den smager – den dufter helt fantastisk, så det er svært at skulle vente på at smage. 🙂
/Randi