Mormors citronfromage

Min mors yndlingsdessert har alle dage været citronfromage, og når vi andre juleaften gladeligt øser op af risalamande og kirsebærsauce, foretrækker hun stadig citronfromagen – og om jeg forstår det?

Jeg har aldrig selv hverken lavet eller smagt citronfromage før, men da min mor så skulle være alene hjemme nogle dage, tænkte jeg, at nu måtte jeg da udnytte, at vi er flyttet så tæt på til at glæde hende lidt – og med hvad? Citronfromage. Hun har aldrig lavet det selv, da en eller anden har bildt hende ind, at det er svært at lave noget med husblas. Sikke noget vrøvl – man skal bare prøve sig frem og så tænke sig lidt om. Og går det galt, så følg blot opskriften:-) Her følger min mormors opskrift på citronfromage. Fik jeg nævnt, at den vakte stor jubel hos min mor, som havde dessert til flere dage. Jeg smagte selvfølgelig selv på herlighederne, og er blot glad for, at det er nogle andres yndlingsdessert – heriblandt min mor og min svoger.

Desværre var fromagen spist så hurtigt, at jeg ikke nåede at tage et billede. Det følger næste gang, min mor ønsker sig en dessert:-)

Mormors citronfromage til ca. 6 voksne:

 • 3 æg (brug evt. past. æggeblommer og æggehvider svarende til 3 hele æg)
 • 1/4 pund (125 g) sukker
 • 6 blade husblas
 • Skal og saft fra 2 store eller 3 små citroner (brug økologiske/usprøjtede)
 • 1/2 L piskefløde

Jeg gjorde sådan her:

 1. Sæt husblas i blød i rigeligt koldt vand
 2. Del imens æg i hvider og blommer (eller brug past. hvider og blommer) og pisk blommerne lyse og luftige med sukkeret
 3. Tilsæt citronsaft og skal og pisk igen
 4. Tag husblassen op og lad vandet hænge ved. Smelt den over vandbad (jeg brugte svag varme i microovn)
 5. Lad husblassen køle af og pisk imens halvdelen af fløden til blødt skum og æggehviderne helt stive
 6. Kom husblassen i citronæggesnapsen (den skal være kølet så meget, at du ikke mærker, den er lun, når du stikker en finger i), mens du pisker grundigt i æggesnapsen
 7. Når husblas-æggesnapsen er stivnet en anelse, tilsættes flødeskummet og herefter vendes æggehviderne forsigtigt i
 8. Stil på køl min. 3-4 timer og serveres med toppe af blødt flødeskum (pisk først resten af fløden lige inden servering)

Velbekomme!:-)

 

Skriv et svar